torsdag 4. desember 2014

Luke 4

Big Dipper reklamerte forleden med tre "Tre norske julesingler du må ha!". Det dreide seg om utgivelser av Alexander Lindbäck, Northern Lies og Sonja. Sistnevnte spekulerte jeg mye om i luke 7 i fjor, og jeg er også involvert i årets nyutgivelse som er gitt ut på Nordpolen musikklubb i 300 eksemplarer.

Her er noen ord om utgivelsen og en 15 sekunders lytteprøve:

"Jeg gleder meg ikke til jul i år"

Hastverksarbeid er ikke til å kimse av. Låten "Jeg gleder meg ikke til jul i år" ble skrevet og spilt inn på svært kort tid. Psykologistudenten Bodil Sivertsen (21) skrev teksten til konkurransen "Tekst Grand Prix" i Det Nye i september 1963. Hun skrev den i all hast dagen før fristen gikk ut, og ble en av fire vinnere.

Samme høst ringte Rolv Wesenlund til musikkstudenten Torvinn Midtlie (18), og ba ham lage en melodi til teksten. Den skrev han like raskt som han "ville gjort en skolelekse", ifølge ham selv. 5. desember ble låten spilt inn. Midtlie arrangerte låten og spilte selv piano under innspillingen. Det skjedde en natt i Roger Arnhoffs lydstudio i St. Olavs gate i Oslo. Her satt Midtlie sammen med innspillingsleder Rolv Wesenlund og ventet på at Kjell Karlsens orkester skulle bli ferdig med spillejobb på et julebord. Wesenlund kortet ned ventetiden ved å gjøre imitasjoner. Det var et topplag av musikere som ankom studio denne natten. Blant dem var Frode Thingnæs på trombone, Robert Normann på gitar og Einar "Pastor'n" Iversen på orgel. Kjell Karlsens orkester spilte også inn singelens a-side, "Fan-club for Søren i Son", i samme session. Men da hadde Torvinn Midtlie dratt hjem. Han hadde orgeltime halv ni neste morgen.

"Sonja synger friskt med en beat-stil som jeg tror vil tiltale alle tilhengere av dagens pop-rytmer", skrev plateanmelder Yngvar Holm. Men noen hit ble det aldri. Ifølge komponisten Torvinn Midtlie solgte den 150 eksemplarer på kort tid, men havnet i billighyllene etter tre uker.



Bodil Sivertsen skrev aldri flere poptekster. Hun flyttet til Los Angeles der hun fortsatt jobber som psykolog, med autistme som spesialområde. I 1988 var hun fagkonsulent på filmen "Rain Man". Torvinn Midtlie skrev kun noen få låter til, men fortsatte som musiker og arrangør. Han spilte på Øystein Sundes "Det året det var så bratt" og var i mange år medlem av bandet Country Snakes. Det hender han spiller ute fortsatt. Sonja Bjønness ga seg som sanger i 1965, og har ikke sunget offentlig på snart 50 år.







2 kommentarer: